19 april 2007

Leve de zotskap

Over het persoonlijke onveiligheidsgevoel van slachtoffers moeten wij niet uitweiden. Maar het belachelijk maken en de gebrekkige aanpak van de problemen door de politie en het gemeentebestuur kan wel een kritische nood gebruiken. Zo werd de Broederschool voor de vijfde maal op 1 (één) jaar tijd het slachtoffer van vandalenstreken. Het slot van de toegangspoort werd volgespoten met lijm en stukjes metaal. De gestolen burgemeestersstoel is terug van weggeweest. De burgemeester, Stany De Rechter (hoofd van de politie) vond dat een ludieke stunt. Ondertussen is het gerecht een onderzoek gestart naar perslekken bij de politie. Documenten uit een geheim register belanden op de redactie van TV Oost. In die documenten stond onder andere dat de politie niet repressief mocht optreden tegen foutparkeerders in de straat waar burgemeester Stany De Rechter een feest gaf. Zo wordt de schijn gewekt dat De Rechter onheuse gunsten vroeg aan zonechef Luc De Witte. Beiden zeggen bij hoog en bij laag dat daar geen sprake van is. Kan zijn, maar een ding is zeker, de documenten zijn gelekt vanuit het politiekorps. Luc De Witte heeft zijn korps niet langer onder controle en dat vertaalt zich in een slechte werking van het politiekorps.
In Sint- Niklaas verdween geen stoel maar een Reinaert beeld. Politiecommissaris Jaak Van Peer liet vorige donderdag officieel weten dat een beeld van Reynaert de Vos was verdwenen uit de tuin van een rusthuis in Sint-Niklaas. Tot een paar dagen later het beeld opdook bij de opening van een tentoonstelling in Sint-Gillis. De diefstal bleek een publiciteitsstunt te zijn waaraan Van Peer had meegewerkt. Ook hier was de plaatselijke burgemeester, Willox, er als de kippen bij om de zotskap op te zetten en de diefstal af te schilderen als een geslaagde grap.
Wie dat niet ziet als een geslaagde grap, en wij met hem, is de voorzitter van de politievakbond Van Hamme. Stel dat een agent een gelijkaardige stunt uithaalt. Hoe kan Van Peer daar dan geloofwaardig op reageren stelt Van Hamme. Wij zijn dezelfde mening toegedaan als die van Van Hamme. En stellen dezelfde vraag aan de burgemeester: Wat zou Stany er van vinden als onder zijn burgemeesterschap “zijn” gemeentehuis leeggeroofd zou worden om nadien te vernemen dat het om een Uilenspiegelstreek ging?