11 april 2007

De Gestolen Burgemeestersstoel

De Burgemeestersstoel die 18 jaar geleden gestolen werd tijdens werkzaamheden aan het gemeentehuis is terug. Hij stond aan de voordeur van John Buyse, voorzitter van de plaatselijke heemkundige kring d’ Euzie.

In een begeleidend briefje stond geschreven dat de mist opgetrokken was en de kracht van het gegeven woord terug is. Getekend : Uilenspiegel.

Uit dat briefje kunnen wij opmaken dat er een reden was om de burgemeestersstoel te verdonkermanen. Voor die reden moeten wij teruggaan naar de gemeenteraadsverkiezingen van 1988. Voor de verkiezingen werd een bestuursakkoord gesloten tussen de toenmalige CVP en de Gemeentebelangen. Wat getuigt van bijzonder weinig respect voor de Stekense kiezer en veel zegt over de politieke zeden in onze gemeente.

Eén van de overeenkomsten was dat diegene van de twee lijsttrekkers, Herman Rollier voor de CVP en Arnoud Heyse voor de Gemeentebelangen, het meeste stemmen haalde, burgemeester zou worden. Toen na de verkiezingen bleek dat Heyse de meeste stemmen haalde, liet Rollier de afspraken met de Gemeentebelangen voor wat ze waren en sloot een akkoord met de SP.

De gevolgen laten zich raden, Heyse zag de burgemeestersstoel aan zijn neus voorbij gaan en was verbolgen over de woordbreuk van de CVP. In de Gemeentebelangen was de ontreddering groot en er werden dure eden gezworen tegen de CVP en vooral tegen Rollier. Er werd besloten de burgemeestersstoel te ontvreemden want die mocht in geen geval bezoedeld worden door Rollier. En aldus gebeurde het dat op een nacht ingebroken werd in het gemeentehuis en de stoel ontvreemd.

Uilenspiegelstreek?

De daders van de diefstal moeten gezocht worden bij de Gemeentebelangen, zoveel is zeker. Wie die twee daders waren is minder relevant. De zaak is ondertussen verjaard wat wil zeggen dat de twee inbrekers niet meer kunnen vervolgd worden en vrijuit gaan. Maar stel dat de dieven betrapt zouden zijn bij het plegen van hun misdrijf, wat zouden de gevolgen dan geweest zijn? Wij hebben het nagevraagd, zij konden rekenen op een gevangenisstraf van 5 tot 10 jaar!

Uilenspiegelstreek? Wij houden het bij een domme streek!

Heyse beklaagde zich indertijd over het niet nakomen van afspraken met de CVP, maar vergeet daarbij dat hijzelf zijn afspraken niet nakomt. Zo beloofde Heyse in 1994, na de gemeenteraadsverkiezingen, twee stemmen te geven aan Alfons Dhollander als kandidaat voor het OCMW. Wij hebben van die stemmen niets gezien.

Ook om met de uitslag van de verkiezingen rekening te houden met de wil van de kiezer is geen sprake bij de Gemeentebelangen. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen waren er twee overwinnaars: de Gemeentebelangen en het Vlaams Belang. Deze beide partijen konden een meerderheid vormen van 14 van de 25 zetels. In plaats van met de uitspraak van de kiezer rekening te houden werd een bestuursakkoord gesloten met de grote verliezer, de CD&V, die twee zetels verloor.

Ondertussen maken de Gemeentebelangen grote sier met de “teruggevonden” burgemeestersstoel. In “ Het Laatste Nieuws” van 2 april staat een foto met glunderende gezichten van de heemkundige kring en de Gemeentebelangen. De CD&V staat erbij voor piet snot en ontbreekt op de foto.

Ondertussen verklaren de Gemeentebelangen bij monde van Stany De Rechter de zaak ludiek op te nemen. Ge moet maar durven, eerst de burgemeestersstoel stelen en hem na 18 jaar terugbezorgen om daarna te verklaren dat het een grap is. Een grap waarbij de CD&V voor de zot gehouden wordt. Maar dat laatste verwondert ons niet van de CD&V, die doen hun reputatie van mossels alle eer aan.