26 december 2006

Weerloze burgers: makkelijk prooi

In België heeft de staat het monopoly op wapendracht en mogen burgers zelfs geen defensieve wapens(zoals een peperspray) dragen. In Amerika is het recht op wapendracht een grondwettelijk recht. In Zwitserland zijn burgers zelfs verplicht om oorlogswapens in huis te hebben. Iedere Zwitser is bewapend. Toch gebeuren er in de rijke Alpenstaat niet meer gewapende overvallen of wilde schietpartijen dan bij ons. In Frankrijk en Duitsland zijn pepersprays vrij te koop. In België is zelfs dat verboden. Hier zijn alleen de misdadigers gewapend. In ruil voor de afstand van het recht op zelfverdediging hebben wij de staat de plicht toevertrouwd te waken over de veiligheid van ons en onze kinderen. Maar wij worden eens te meer bedrogen.
De Belgische staat is niet in staat om de burgers te beschermen. Dat geeft hij trouwens uitdrukkelijk toe. Na de moord op Joe Van Olsbeeck eerder dit jaar vertelde Glenn Audenaert van het Brusselse gerecht: “De politie kan nu eenmaal niet overal zijn. Veiligheid is een collectieve verantwoordelijkheid. Als de burger zijn we allemaal een stuk verantwoordelijk voor de veiligheid van onze medeburgers.” (Het Nieuwsblad, 18 april). De politie kan zijn taak niet meer aan, en dus worden we allemaal een stuk politieman. Maar we worden er wel ongewapend op uit gestuurd.
Hoewel de Belgen al minder zelfverdedigingsrechten hebben dan Fransen,Duitsers, Zwitsers, Amerikanen en anderen, maakte Brussel van de moordpartij door een dolle schutter in Antwerpen gebruik om ons nog verder te ontwapenen. We zijn nu helemaal overgeleverd aan criminelen die zich van het wapenverbod niets aantrekken en die spotten met politiediensten die zelf toegeven tegen criminelen niet opgewassen te zijn.
Soms kan je langs een huis de waarschuwing zien staan: “Pas op voor de hond.” In Amerika zie je bij woningen soms een bordje staan met de boodschap “Armed response.” Dit betekent dat wie het pand betreedt, moet beseffen dat er mogelijk op hem geschoten zal worden. Bij ons wordt zelfs het bezit van jacht- en sportwapens aan banden gelegd.
In de week dat de overheid eind november alle wapens inzamelde, deelde ze mee dat het aantal inbraken vorig jaar met 11% toenam. Nu alle bewoners ontwapend zijn, zal dit aantal volgend jaar ongetwijfeld nog stijgen. De grootste fans van onze regering met haar nieuwe wapenwet zijn de (gewapende) bandieten.
(Overgenomen uit Peper en Zout oktober-december 2006)