03 september 2006

Solidariteit van de tsjeven

De Vlaamse minister-president, Yves Leterme, heeft zich onlangs laten interviewen door het Franstalige dagblad Libération. Hij legt daarin uit hoe de taalgrens tot stand kwam. Hij merkt daarbij op dat de franstaligen zich niet aanpassen ondanks de faciliteiten die voor hen in het leven geroepen werden.
“De franstaligen zijn blijkbaar intellectueel niet in staat Nederlands te leren” zei Leterme. Het is die zin die kwaad bloed zette bij de franstaligen.
Vooral in de rand rond Brussel ondervinden de Vlamingen veel last van opdringerige franstaligen. Eén van die gemeenten is Lennik.
Lennik keurde onlangs een motie goed in de gemeenteraad met de vraag aan de overheid om het kieskanton Brussel-Halle-Vilvoorde te splitsen. Lennik vraagt nu steun bij andere gemeenten om hun vraag voor die splitsing kracht bij te zetten. Ook aan Stekene werd gevraagd een gelijkaardige motie te ondertekenen. Wie dacht dat de CD&V hun minister president zouden steunen komt bedrogen uit. Uitgerekend de CD&V van Yves Leterme liet het afweten, slechts een drietal gemeenteraadsleden van die partij tekenden de motie en geen enkele schepen van de CD&V. De Vlamingen van de rand moeten dus niet rekenen op de CD&V van Stekene. Een echte tsjevenstreek zoals wij dat van de CD&V gewoon zijn.