23 september 2006

Modelstaat

De Belgische “modelstaat” die Guy Verhofstadt ons beloofde, hebben wij niet gekregen. Maar het moet gezegd, er wordt aan “gewerkt”, ten minste voor top criminelen. Na de ontsnapping van Erdal was het de beurt aan Kaplan en de beruchte Albanese gangster Victor Hoxha en om het plaatje compleet te maken de “monsterontsnapping” van 28 gedetineerden uit de gevangenis van Dendermonde. De ‘monsterontsnapping’ is het resultaat van een opeenstapeling van blunders. “Enige tijd geleden zijn door het gevangeniswezen nieuwe sloten aangekocht, maar die zouden pas tegen september geïnstalleerd worden: ze moesten nog in de juiste kleur geschilderd worden…”, bericht Het Laatste Nieuws. Het was dan ook een koud kunstje voor twee Oost-Europese gangsters om het slot van hun cel te forceren. “Gewapend met enkele spiegelscherven en een mes trokken de gangsters daarop naar een bureau waar ze de drie aanwezige cipiers bedreigden. Het mes vonden ze… in hun cel”, gaat de krant verder. Dat Hoxha België tot zijn jachtdomein en dat van zijn bende had uitgeroepen, was een wijze gok. Gangsters kunnen hier op verbazend veel begrip rekenen en zelfs een aanpak met fluwelen handschoenen. Tegen de uitdrukkelijke adviezen van de procureur in werd Hoxha na 8 jaar vervroegd vrijgelaten door minister van justitie Laurette Onkelinx. Voorwaarde was dat Hoxha zich niet meer in België zou vertonen.

Maar, wat blijkt? Hoxha streek deze zomer opnieuw neer in Antwerpen en wellicht niet om een “terrasje te doen”… Politie en parket wilden de man oppakken en hadden een operatie opgezet met informanten, observatie- en speciale politie-eenheden. Maar die actie moest wel te verantwoorden zijn, besliste het parket.

Dus werd bij het kabinet van Onkelinx gepolst hoelang Hoxha zou worden opgesloten. Het kabinet liet daarop droog weten: “Als de veroordeelde gangster Victor Hoxha in België wordt gearresteerd, komt hij onmiddellijk in aanmerking voor voorwaardelijke vrijlating”. Waarop politie en parket het voor bekeken hielden en Hoxha lieten lopen. Hieruit mag blijken dat België alles behalve een modelstaat is...

Ook in Stekene zijn onze bestuurders van CD&V en Gemeentebelangen niet veel beter.